وکیل کیست و موضوعاتی که درباره عقد وکالت باید بدانید بنیاد وکلا
انتشار: تیر 02، 1403
بروزرسانی: 04 تیر 1404

وکیل کیست و موضوعاتی که درباره عقد وکالت باید بدانید بنیاد وکلا

وکیل انتخابی از جمله وکلایی است که افراد به هنگام درگیر شدن با یک پرونده قضایی، انتخاب کرده و از او درخواست راهنمایی و مشاوره می کنند. با توجه به اهمیت جایگاه شغلی وکیل در این مقاله تصمیم داشتیم شما را با انواع وکیل، ویژگی&zwnjهای یک وکیل خوب، تفاوت میان وکیل دادگستری و قوه قضاییه آشنا کنیم. و وکیل قوه قضاییه به لحاظ ماهیت و وظایف و نقش وکیل در دعاوی تفاوتی ندارند. تنها تفاوت همان است که در بخش پیش گفتیم یعنی در مرجع صادر کننده پرونده وکالت. وکیلی که در مسائل قضایی از حقوق بسیجیان و ایثارگران دفاع می کند، وکیل ایثارگران و یا وکیل حمایتی می گویند. برای جذب وکلا از سوی قوه قضاییه، نهادی با عنوان مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه تشکیل شده است که پس از مدتی به کانون ملی مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان تغییر نام داد.

  • وکیل درمقابل قبول وکالت وعلی الاصول به نسبت حجم اقدامات واعمال انجام شده درحدود قرارداد وچنانچه قراردادی دراین خصوص بسته نشده باشد،درحدودتعرفه قانونی،مستحق حق الوکاله است.
  • چنین فردی با تسلط به قوانین و تجربه ای که دارد کمک می کند تا افراد انتخاب های درستی داشته باشند و از ورود خسارت به آنها جلوگیری می کند.
  • وکیل دادگستری فردی را می گویند که با داشتن پروانه وکالت و عضویت در یکی از کانن های وکلای دادگستری از سوی افراد حقیقی و یا حقوقی دفاع از حقوق موکل و جواب دادن به ادعاها و علل و ارارئه آن ها را در دادسراها و دادگاه ها و ادارات ثبت اسناد و املاک قبول می کند.
  • اما در صورتی که امکان مراجعه حضوری به دفتر مشاور برای متقاضی امکان پذیر نباشد مشاوره حقوقی تلفنی می تواند راهکار خوبی محسوب شود.

2- اگر پذیرش یک وکیل توسط کانون وکلا صورت گرفته باشد، فرد وکیل پایه یک دادگستری می شود و اگر پذیرش خود را از طریق قوه قضاییه به دست آورد، پایه دو دادگستری می شود. 1- وکیل پایه یک دادگستری می تواند بدون هیچ محدودیتی در تمامی محاکم حقوقی یا کیفری کل کشور فعالیت نماید. اما وکیل پایه دو فقط حق شرکت در آن دسته محاکم کیفری را دارد که به جرائم تعزیری حبس کمتر از ۱۰ سال، شلاق و جزای نقدی و همچنین در محاکم حقوقی پرونده های مالی کمتر از ۵۰ میلیون تومان و خواسته های غیرمالی به جز اصل نکاح و طلاق و اثبات نسب و نفی نسب، را دارد. تعهدات وکیل نسبت به موکل به شرح حدود اختیاراتی است که وکیل طبق وکالت نامه تنظیم شده با موکل، امضا نموده است اقدام نماید.

وظایف مشاور حقوقی

وکیل کسی است که از طرف شخص دیگری، اعم از حقوقی (شرکت ها) یا حقیقی به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مأمور می شود. وکلای دادگستری،چون به جای اصحاب دعوامیباشند،بایدهمه ی اقدامات واعمالی را که آنها قانونا باید یا میتوانند برای احقاق وحفظ حقوق خودمعمول دارند،درزمان لازم به وکالت ازموکل انجام دهند. در راستای تلاشی که وکیل برای دفاع از حقوق موکل خود انجام می دهد ، مستحق حق الوکاله یا اجرت است ؛ در همین راستا وکیل می بایست قرارداد مالی وکالت را به صورت شفاف منعقد کرده و فراتر از آن مبلغی را از موکل مطالبه نکند در ازای وجوه و اسنادی که از موکل می گیرد ، به وی رسید داده و یک نسخه از متن وکالت نامه را نیز به موکل تحویل دهد .

وکیل مدافع یا نماینده حقوقی کیست؟

ازجمله اینکه وکلا مکلفند درهنگام محاکمه حضورداشته باشند.مگراینکه دارای عذرموجه باشند.که این موارد درماده 41قانون آیین دادرسی مدنی ذکرشده است. در این فرض ، وکیل با عقد قرارداد الکترونیکی وکالت با موکل خود از برخی از حقوق ، اختیارات و همچنین تعهدات قانونی برخوردار می شود و می بایست به بهترین وجهی که می تواند از موکل خود دفاع نماید تا به حق و حقوق قانونی خود برسد ؛ هر چند هرگز نمی تواند تعهد کند نتیجه خاصی را برای موکل خود بگیرد . البته در ایران و عموم کشورها تصدی شغل وکالت دادگستری علاوه بر لزوم دارا بودن تحصیلات مرتبط دانشگاهی، مستلزم اخذ مجوزهای لازم و گذرانیدن دوره های کارآموزی در کانون های وکلا است. وکالت یک نوع عقد از عقود است که بین موکل و وکیل، بسته می شود و به جای موکل، کار مورد وکالت را انجام می دهد مثلاً زید به عمر وکالت می دهد به این که زمینی برای او بخرد، زید موکل است و عمر وکیل.

عبارت است اینکه شخصی به طور رسمی یا عادی جهت انجام امور کاری یا اداری خود به شخص دیگری وکالت می دهد. عرف و روال وکلا برای محاسبه حق الوکاله در دعاوی مالی معمولاً، از ده درصد ارزش خواسته مالی شروع می شود، اما گاهی بیشتر و یا کمتر نیز تعیین می گردد که با توجه به نوع دعوا، سختی آن و دیگر شرایط مشخص می شود. در هر مرحله از دادرسی وکیل تمبر مالیاتی آن را چسبانده و باید حق الوکاله آن مرحله را دریافت نماید، مثلاً چنانچه بخواهد تجدیدنظرخواهی نماید، باید تمبر مالیاتی تجدیدنظرخواهی را بچسباند و حق الوکاله آن را دریافت کند.